logo - piekarnia machela

Produkty regionalne

Żur Lecha

Żur Lecha

Żur Lecha przygotowywany jest na tradycyjnym zakwasie, który produkujemy od blisko 20 lat. Do produkcji używamy naturalnych składników od lokalnych dostawców. Smak i tradycja tymi dwoma słowami kierowaliśmy się podczas przygotowywania dla Was żuru.

Żur Lecha przygotowywany jest według starej receptury, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie w rodzinie Lecha.

Żur to jedna z najstarszych polskich zup. Początkowo stanowił głównie podstawę wyżywienia ludzi na terenach wiejskich. Jest to zakwaszona zupa mączna, tradycyjna potrawa wielkanocna, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki. Jest to specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Nazwa żur pochodzi od niemieckiego przymiotnika sauer, co znaczy kwaśny, ukiszony, zakwaszony. Określenie to przyjęło się na ziemiach polskich ok. XV wieku. Słowem żur określano wówczas potrawy z zakwaszonej mąki.

Żur w Polsce zawsze symbolizował post, podczas którego posiłki ograniczały się do potraw bezmięsnych i stosunkowo nietłustych, takich jak chleb żytni z solą, zupa postna, wodzianka z masłem.

 

Do każdej butelki żuru dodawana jest zawieszka z przepisem na tradycyjny żur, który od pokoleń towarzyszy rodzinie Lecha.

 

                      Od pokoleń niezmienny smak!

 

Masa netto: 500ml

 

Składniki: Woda, mąka razowa typ 2000, otręby pszenne, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy.

 

Wartość energetyczna: 36 kcal / 100g   (151 kJ / 100g) 1,4% GDA / 100g

 

 

Składnik Ilość / 100g % GDA
Tłuszcz 0,33 0,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,06 0,2
Węglowodany 5,96 1,8
- w tym cukry 0,29 0,3
Białko 1,19
2,0





Konfitura Śliwkowa