logo - piekarnia machela

Produkty regionalne

Smalec Wieprzowy

Smalec Wieprzowy

Smalec wieprzowy — tradycyjny smak, smalec jak domowy. W produkcie znajduje się aż 93,5% słoniny wieprzowej. Produkty używane do wyprodukowania naszego smalcu w 100% pochodzą od lokalnego rolnika!

 

Smalec towarzyszy naszej kulturze od setek lat. Jest doskonałym i zdrowym źródłem tłuszczu, nie zawiera tłuszczów trans i w porównaniu z tłuszczami roślinnymi, ma wyższą temperaturę dymienia, co sprawia, że smażenie na smalcu jest znacznie zdrowsze.

Smalec jest doskonałym składnikiem diet bogatych w tłuszcz, takich jak KETO i LCHF.

Smalec wieprzowy MACHELA to, tradycyjny smalec o wysokiej, bo aż 93,5% zawartości topionej słoniny.

Smalec wieprzowy zawiera znaczną ilość zdrowych łańcuchów tłuszczy, a mianowicie:


Kwas oleinowy – jednonienasycony kwas tłuszczowy, który:
   -Chroni nas przed miażdżycą oraz innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego,
   -Jest bogatym źródłem witaminy E - naturalnego przeciwutleniacza,
   -Pomaga obniżyć nasz poziom cholesterolu LDL,
   -Obniża ciśnienie krwi,
   -Zapobiega cukrzycy,
   -Wspomaga działanie mózgu,
   -Pobudza skórę do regeneracji.


Kwas linolowy – wielonienasycony kwas tłuszczowy, który należy do grupy kwasów omega-6 Jest on niezbędnym składnikiem diety, które bierze udział procesach metabolicznych, wywiera również bardzo korzystny wpływ na kondycję skóry. Kwas linolowy powinien być dostarczany wraz z żywnością w codziennym jadłospisie.

 

Dla podkreślenia smaku, do smalcu dodajemy zasmażaną cebulkę.

Nasz smalec wieprzowy, będzie doskonałym dodatkiem do tradycyjnych polskich kanapek.

 

Masa netto: 180g

 

Składniki: Słonina wieprzowa 93,5%, cebula 3%, jabłko 2,5%, sól, aromaty.

 

Wartość energetyczna: 748 kcal / 100g   (3080 kJ / 100g)

 

Składnik

Ilość / 100g

Tłuszcz

 78 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone  

 35 g

Węglowodany

 8,2 g

- w tym cukry

 1,2 g

Białko

 3,8 g

Sól

 1,0 g

 



Konfitura Truskawkowa