Konfitura Truskawkowa

Konfitura truskawkowa z największą zawartością owoców na rynku. Aż 150g owoców na 100g produktu. Do produkcji wykorzystujemy starannie wyselekcjonowane owoce od lokalnych dostawców z Kotliny Kłodzkiej!
Wiosna to pora roku, w której wszystko budzi się do życia — późną wiosną zbieramy pierwsze truskawki, które dojrzewają i czerwienią się w promieniach wiosennego słońca. Dojrzałe owoce biją na głowę wiele innych owoców — smak i zapach są bardzo wyjątkowe. To właśnie z tych owoców przygotowujemy naszą tradycyjną konfiturę truskawkową. Z pasją i w zgodzie z naturą.
Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! W truskawkach znajdziemy również szereg cennych witamin i minerałów, a mianowicie — witaminy B2, B3 (niacynę), B6 A i E oraz minerały — fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).
Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, które zawierają znikome ilości tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Masa netto: 200g
Składniki: Truskawki 90%, cukier 10%, pektyny, kwas cytrynowy >1%.
Ze 150g truskawek wyprodukowano 100g konfitury.
Wartość energetyczna: 120 kcal / 100g (503 kJ / 100g)
Składnik |
Ilość / 100g |
Tłuszcz |
<0,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
<0,1 g |
Węglowodany |
25,0 g |
- w tym cukry |
21,5 g |
Białko |
1 g |
Sól |
0,005 g |
|