logo - piekarnia machela

Produkty regionalne

Konfitura Truskawkowa

Konfitura Truskawkowa

Konfitura truskawkowa z największą zawartością owoców na rynku. Aż 150g owoców na 100g produktu. Do produkcji wykorzystujemy starannie wyselekcjonowane owoce od lokalnych dostawców z Kotliny Kłodzkiej!

 

Wiosna to pora roku, w której wszystko budzi się do życia — późną wiosną zbieramy pierwsze truskawki, które dojrzewają i czerwienią się w promieniach wiosennego słońca. Dojrzałe owoce biją na głowę wiele innych owoców — smak i zapach są bardzo wyjątkowe. To właśnie z tych owoców przygotowujemy naszą tradycyjną konfiturę truskawkową. Z pasją i w zgodzie z naturą.



Choć wydaje się to nieprawdopodobne, truskawka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! W truskawkach znajdziemy również szereg cennych witamin i minerałów, a mianowicie — witaminy B2, B3 (niacynę), B6 A i E oraz minerały — fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają intensywny czerwony kolor).



Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, które zawierają znikome ilości tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

 

Masa netto: 200g

 

Składniki: Truskawki 90%, cukier 10%, pektyny, kwas cytrynowy >1%.     

                  Ze 150g truskawek wyprodukowano 100g konfitury.

 

Wartość energetyczna: 120 kcal / 100g   (503 kJ / 100g)

 

Składnik

Ilość / 100g

Tłuszcz

 <0,1 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone  

 <0,1 g

Węglowodany

 25,0 g

- w tym cukry

 21,5 g

Białko

 1 g

Sól

 0,005 g

 

 

Konfitura Śliwkowa Smalec Wieprzowy