logo - piekarnia machela

Historia firmy

 

2016 -2017 – Otwarcie nowych sklepów firmowych. Wdrażamy innowacyjny koncept sklepów firmowych połączonych z częścią kawiarnianą oraz ofertą produktów komplementarnych. Ze względu na intensywny rozwój cukierni nastąpił rebranding firmowego logo na Piekarnia Cukiernia Machela. Z uwagi na prężny rozwój firmy ponownie został rozbudowany zakład w Jaszkowej Dolnej. Zainstalowaliśmy nową automatyczną linię do produkcji drobnego pieczywa pszennego, powiększone zostały moce produkcyjne przeznaczone do wyrobów odpiekanych na sklepach. Wraz ze wzrostem zatrudnienia w firmie powstają nowe działy. Rozpoczęto procesy wdrażania zasad ładu korporacyjnego i rachunkowości zarządczej.

 

2015 – otwarcia nowych placówek firmowych w okolicy Kłodzka a także w województwie opolskim. Rozpoczęcie nowej dużej inwestycji w zakładzie produkcyjnym w Jaszkowej Dolnej, mającej na celu wprowadzenie odpieku świeżych wyrobów piekarsko-cukierniczych na własnych placówkach firmowych. Rozpoczęto wdrażanie tej technologii na wszystkich sklepach firmowych.

 

2013-2014 - lata kolejnych otwarć nowych placówek firmowych i franczyzowych. Dobiega końca zastępowanie na rynku marki Piekarnia Bagietka nową nazwą Piekarnia Machela.

 

2012 - w roku tym została zakończona kolejna duża inwestycja, mająca na celu zwiększenie mocy produkcyjnych zakładu oraz poprawę warunków pracy. Dobudowano do głównego zakładu w Jaszkowej Dolnej nową część zabudowań o charakterze biurowym, w której znalazły się pomieszczenia dla nowych pracowników biurowych a także nowa obszerna sala konferencyjna. Także w tym roku oddano do użytku nowe zabudowania magazynowo-garażowe dla Działu technicznego. Rozpoczęto proces budowy nowego parkingu dla coraz to liczniejszej grupy zmotoryzowanych pracowników. W zarządzanie firmą włącza się żona Macieja Macheli Alicja Machela, która jako osoba odpowiedzialna za rozwój sieci sklepów firmowych przyczynia się do jej intensywnego rozrostu i wprowadzenia nowoczesnego designu, na miarę europejskich trendów. Jako absolwentka Prawa na Uniwersytecie Wrocławskim i po zdobyciu doświadczenia zawodowego w Niemczech i Dani wnosi do firmy całkowicie nowy koncept zarządzania i rozbudowy własnej sieci sklepów firmowych.

 

Kwiecień 2010 – powstaje spółka prawa handlowego PPC Machela Sp. z o.o., która całkowicie zastępuje firmę Piekarnia Bagietka. W roli oficjalnego współudziałowca dołącza do Spółki syn założyciela Maciej Machela, który będąc absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie oraz Politechniki Wrocławskiej wnosi do firmy nowe koncepcje zarządzania i optymalizacji procesów. Już od dzieciństwa pod okiem ojca Maciej Machela zdobywał doświadczenie w zawodzie piekarz, czego zwieńczeniem było najpierw otrzymanie tytułu czeladnika a następnie tytułu Mistrz Rzemieślnik w zawodzie piekarz, zdanego przed komisją w Izbie Rzemieślniczej we Wrocławiu. Nowo powołana spółka oferuje swoje wyroby pod dwiema marki handlowymi: Piekarnia Bagietka – sprzedaż hurtowa pieczywa i wyrobów cukierniczych oraz Piekarnia Machela, pod której szyldem będą istniały stare, jak i nowo otwierane, specjalistyczne sklepy piekarsko-cukiernicze. Nowa spółka jest całkowicie kontrolowana przez rodzinę Machelów.

 

2009 – znacznie rozbudowano dział cukierniczy, poszerzając tym samym asortyment oferowanych wyrobów cukierniczo-ciastkarskich. W międzyczasie otwarte zostały dwie kolejne placówki firmowe w Polanicy Zdrój oraz Bystrzycy Kłodzkiej. W drugiej połowie roku rozpoczęto kolejną rozbudowę zakładu produkcyjnego w Jaszkowej Dolnej, w wyniku której powiększono części produkcyjną oraz magazynową wyrobów gotowych. Powstały także nowe pomieszczenia biurowe dla administracji firmy.

 

2008 - rozpoczęto prace nad nowym kanałem dystrybucji wyrobów Piekarni - sklepy firmowe. Wynikiem tego było otwarcie trzech sklepów firmowych Piekarni w Kłodzku. Jednocześnie poszerzył się asortyment produkowanych wyrobów ciastkarskich, m.in. o ciasta deserowe, ciastka kruche oraz ciasta na indywidualne zamówienia tj. torty okolicznościowe.

 

2006 - ze względu na stale rosnący popyt na pieczywo z piekarni Bagietka oraz poszerzające się rynki zbytu postanowiono zwiększyć moce przerobowe piekarni. W związku z tym powiększono zakład w Jaszkowej Dolnej o kolejne 100m² - większa hala produkcyjna, część magazynowa, nowe maszyny i urządzenia produkcyjne. Wynikiem tego było podwojenie zdolności produkcyjnych zakładu.

 

2005 - w połowie roku cała produkcja ze starej piekarni w Kłodzku została przeniesiona do nowego zakładu produkcyjnego w Jaszkowej Dolnej. Całkowicie nowe wyposażenie piekarni, większe możliwości logistyczne, spełnienie wszystkich wymogów sanitarnych oraz rozpoczęcie wdrażania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności pozwoliło osiągnąć jeszcze większą konkurencyjność piekarni, co poskutkowało szybkim wzrostem wolumenu produkcji pieczywa. Ponadto asortyment piekarni został poszerzony o podstawowe wyroby cukiernicze.

 

2002 - rok ten okazał się przełomowym dla dalszego funkcjonowania piekarni. W związku ze stałym wzrostem produkcji coraz większym zainteresowaniem klientów tradycyjnym rzemieślniczym pieczywem właściciel firmy podjął decyzję o budowie nowego obiektu produkcyjnego o powierzchni 380m², na obrzeżach Kłodzka.

 

2000 - Lech Machela przejmuje bankrutującą piekarnię w Kłodzku na ulicy Szpitalnej o powierzchni niespełna 100m². Zaczynając od produkcji  znikomej ilości pieczywa rozpoczyna żmudną ale systematyczną ekspansję lokalnego rynku, cały czas stawiając na produkcję tradycyjnego pieczywa na zakwasach. Mając za sobą prawie 30-letnie doświadczenie w branży piekarsko-cukierniczej, które zaczął zdobywać od roku 1975, kiedy rozpoczął naukę zawodu we Wrocławiu w Szkole Przemysłu Spożywczego na wydziale Technologii produktów rolno-spożywczych o specjalności piekarstwo. W roku 1984 Lech Machela otrzymał tytuł Mistrza w zawodzie cukiernik-ciastkarz.

 

Machela - dawniej